Στην ανάλυση της νέας δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρεται:
«…η σταθεροποίηση των εκλογικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής κοντά στο όριο του 3%. Εμφανίζει συνοχή, σταθερότητα και διακριτή (εθνικιστική) ιδεολογία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να θεωρείται αυτή τουλάχιστον τη στιγμή σχεδόν σίγουρη η κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κρίσης του ΛΑΟΣ και της ΝΔ. Επίσης, καταγράφεται αργά αλλά σταθερά δημοσκοπικά ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητος στα επίπεδα του 0.5%. »
Η είσοδος της Χ.Α. στη βουλή θα σημάνει αυτομάτως
– μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ
– μεγαλύτερη χρηματοδότηση
– μεγαλύτερη πίεση από τα ακροδεξιά σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα σε κάποια ζητήματα (π.χ. μεταναστευτικό, καταστολή, «εθνικά» θέματα).
– μεγαλύτερο «κύρος» στα μάτια κάποιων αφελών
Οι πιθανές περιπτώσεις για να μην μπει η Χ.Α. στη βουλή είναι:
α) Να διεμβολιστεί το σώμα των προαλειφόμενων ψηφοφόρων της από κάποιο παρεμφερές ακροδεξιό, μικρότερο ή μεγαλύτερο κόμμα, ώστε να χάσει ψήφους.
β) Να πεισθούν κάποιοι ψηφοφόροι της να μην την ψηφίσουν στο πλαίσιο αντιναζιστικής καμπάνιας
γ) Να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, ώστε με τις ίδιες ψήφους να παίρνει μικρότερο ποσοστό και να μην πιάσει το 3%.
(Αναφέρονται βέβαια τα λογικοφανή σενάρια και όχι τα πιό ακραία όπως να γίνει επανάσταση ή πραξικόπημα…)
Παρόλο που πολιτικά το (β) θα ήταν το ιδανικό, αυτό είναι δυστυχώς το πιό απίθανο.
Ούτε όμως και το (α) φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, εκτός αν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητος ή το ΛΑΟΣ ή η ΝΔ καταφέρουν να πάρουν πίσω κάποιους από τους ψηφοφόρους τους. Για τη ΝΔ αυτό φαντάζει απίθανο. Το ΛΑΟΣ θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια γιατί παρά την έξοδό του από την κυβέρνηση η εικόνα του έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ενώ η διαγραφή 2 κορυφαίων στελεχών του, αναμένεται να πλήξει το εσωτερικό του.
Η μόνη λύση που φαντάζει εφικτή είναι αυτή της μεγαλύτερης συμμετοχής στις εκλογές (γ), Μια συμμετοχή που δεν είναι απαραίτητο να είναι προς την αντίθετη, την αριστερή κατεύθυνση. Ακόμα και η ψήφος σε μικρότερα κόμματα, κόμματα διαμαρτυρίας και αστεία κόμματα τύπου Λεβέντης, Κυνηγοί κ.λ.π. μπορούν να κάνουν τη ζημιά στη Χ.Α. Η δημιουργία ενός δημοφιλούς κόμματος διαμαρτυρίας, όπως οι Πειρατές, που ακόμα και αν δεν κατάφερνε να πάρει ψήφους από τη Χ.Α., θα έπειθε όμως ανθρώπους να μην απόσχουν αλλά να το ψηφίσουν θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.
Αλλιώς η είσοδος των νοσταλγών του Χίτλερ στο ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι γεγονός.
Υπάρχει πάντως και μια υποπερίπτωση του (α), να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πατριωτικός πόλος «αριστερόστροφος» (τύπου Θοδωράκη, Καζάκη κ.λπ.) και να καταφέρει αυτός να στερήσει ένα κρίσιμο κομμάτι «πατριωτών» ψηφοφόρων από τη Χ.Α. Όσο απεχθές και αν είναι ένα τέτοιο πολιτικό μόρφωμα, ενδεχομένως να έχει και μια χρησιμότητα αν καταφέρει να ανακόψει την άνοδο των ναζί και την είσοδό τους στη βουλή…
Βέβαια μπορεί κανείς να υποβαθμίσει τη σημασία της εισόδου τους στη Βουλή. Ή και να θεωρήσει ότι όταν μπουν στη βουλή, ο κόσμος θα αρχίσει να τους σιχαίνεται. Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πολιτική της Χ.Α. «εναντίον όλων» και η αντιμνημονιακή της στάση, δε θα την οδηγήσει μεν σε συνεργασία κυβερνητική, αλλά αυτό θα της δώσει χαρακτήρα αντιπολίτευσης με λαϊκό έρεισμα. Επειδή δε αναμένεται ο Μιχαλολιάκος να κάνει σόου στη βουλή (μπροστά στα οποία το πέταγμα του μνημονίου από τον Μαυρίκο του ΚΚΕ, θα μοιάζει ήπιο), θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο την προσοχή των ΜΜΕ και άρα του κόσμου.
Οπότε άπαξ και εισέλθει στη βουλή η Χ.Α. το πιο πιθανό είναι να εδραιωθεί και στο μέλλον να αυξήσει τη δύναμή της – μέχρι ενός ορίου βέβαια.
Είναι λοιπόν κρίσιμο ζήτημα να μην καταφέρει να μπει ΤΩΡΑ.
Συγχαρητήρια για τα άρθρα σου.Συνέχισε να γράφεις.Συμφωνώ σε όλα.