ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ τα περί 68% φτώχειας στην Ελλάδα

Εδώ και κάποιες ώρες (ξανα)κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η «είδηση» ότι το 68% των Ελλήνων «ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας» !!!

Δυστυχώς κάποιος είχε και την έμπνευση να την βάλει ακόμα και στο athens.indymedia.org

Καταρχήν η «είδηση» αυτή δεν είναι νέα. Είχε ξανακυκλοφορήσει στις 27 και 28 Ιουνίου 2012.

Για παράδειγμα δείτε:

http://thebest.gr/news/index/viewStory/133369

ΤΙΤΛΟΣ: «Το 68% των Ελλήνων ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας! – Φεύγουν οι νέοι – Υψηλής μόρφωσης οι άστεγοι – 400 χιλιάδες περισσότεροι άνεργοι σε ένα χρόνο»

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «Κάτω από το όριο της φτώχειας (εισόδημα κάτω από 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) ζει πλέον το 68% του πληθυσμού στη χώρα ενώ διαθέτει το 40% του εισοδήματος του για ενοίκιο ή για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.»

ή εδώ:

http://www.iefimerida.gr/news/57384/%CF%84%CE%BF-68-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%E2%80%93-400000-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF-2012

ΤΙΤΛΟΣ: «Το 68% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας – 400.000 νέοι άνεργοι το 2012»

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «Σύμφωνα με τη μελέτη, το 68% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.»

Κάποια άλλα μέσα ανέφεραν το ίδιο νούμερο χωρίς να το τονίζουν στον τίτλο:

Έκθεση-σοκ της Κομισιόν: Η Ελλάδα σε ανθρωπιστική κρίση

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.»

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=207089

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα υπηρεσιών και κατασκευών και σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.»

Ας δούμε τώρα τι πραγματικά λέει η έκθεση την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ:

http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=7830&langId=en

Το συγκεκριμένο σημείο θα το βρείτε στη σελίδα 46.

«68% of the Greece’s population living below the ‘at-risk-of-poverty’ rate (i.e. having an income below 60% of the national median) were spending over 40% of their income on rent or mortgage payments.»

Τι σημαίνει αυτό;

1) Δε μιλά για όρια της φτώχιας αλλά για το δείκτη κινδύνου της φτώχιας, τον επίσημο ορισμό του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Glossary:At-risk-of-poverty_rate

2) Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτό που λέει η πρόταση δεν είναι ότι «68% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει κάτω από το δείκτη κινδύνου φτώχιας» αλλά ότι «το 68% εκείνων των Ελλήνων που ζουν κάτω από το δείκτη της, δίνουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους σε νοίκια ή υποθήκες».

Χαμένοι στη μετάφραση;

Ή απλά στην εποχή των blogs η σωστή είδηση είναι η σοκαριστική είδηση; (και ας μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα).

Προς το παρόν η eurostat δε φαίνεται να έχει πρόσφατα στοιχεία.

Υπάρχουν στοιχεία που για το 2010 έδιναν την Ελλάδα στο 27,7% τον κόσμο που βρισκόταν σε «κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do;jsessionid=9ea7d07d30eed0f9f59bb4ae416e8566b990e05c7ffb.e34OaN8PchaTby0Lc3aNchuMbN0Re0?tab=table&plugin=1&pcode=t2020_50&language=en

Όμως ο επίσημος ορισμός αυτού του στατιστικού στοιχείου είναι:

This indicator corresponds to the sum of persons who are: at risk of poverty or severely materially deprived or living in households with very low work intensity. Persons are only counted once even if they are present in several sub-indicators. At risk-of-poverty are persons with an equivalised disposable income below the risk-of-poverty threshold, which is set at 60 % of the national median equivalised disposable income (after social transfers). Material deprivation covers indicators relating to economic strain and durables. Severely materially deprived persons have living conditions severely constrained by a lack of resources, they experience at least 4 out of 9 following deprivations items: cannot afford i) to pay rent or utility bills, ii) keep home adequately warm, iii) face unexpected expenses, iv) eat meat, fish or a protein equivalent every second day, v) a week holiday away from home, vi) a car, vii) a washing machine, viii) a colour TV, or ix) a telephone. People living in households with very low work intensity are those aged 0-59 living in households where the adults (aged 18-59) work less than 20% of their total work potential during the past year.

Πρόκειται για το άθροισμα κάποιων κατηγοριών, μία από τις οποίες είναι εκείνοι κάτω από το δείκτη κινδύνου φτώχιας. Άρα το ποσοστό του πλήθυσμού που βρίσκεται κάτω από τον δείκτη αυτόν πρέπει να είναι χαμηλότερο.

Αντίστοιχα εξηγεί και η προαναφερθείσα έκθεση, στο κεφάλαιο για τη Γερμανία (σελ. 85):

The «at risk of poverty or social exclusion rate» for unemployed people aged above 18 increased to 85% in 2010 (from a level of 62.2% in 2005). This rate is also substantially higher for non-EU nationals compared to German nationals (41.8% compared to 19% in 2010). Between 2005 and 2010, the at-risk-of-poverty rate (a component of the «at risk of poverty or social exclusion rate») increased for the unemployed from 40.6% to 70.3%.

Άρα όπως και στην περίπτωση των ανέργων της Γερμανίας, έτσι και στην περίπτωση του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, για το 2010, προφανώς το (επίσημο – άλλο αν τα «μαγειρεύουν») ποσοστό του πληθυσμού κάτω από το δείκτη κινδύνου φτώχιας, πρέπει να ήταν σαφώς κάτω από το 27,7% του επίσημου ποσοστού σε κίνδυνο φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού .

Όσα μέτρα κι αν πάρθηκαν μέσα σε ενάμιση χρόνο, αποκλείεται το (επίσημο) ποσοστό να μεταπήδησε από το «κάτω-από-27,7%» στο… 68% που λένε τα blogs.

Γιατί τότε δε θα είχαμε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ούτε κάν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αυτοδύναμη. Θα είχαμε επανάσταση κι εμφύλιο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s